Ju förr ju bättre

Vi vill kontakt. Själen ryser för tomhet. I brist på förmåga att uppleva rikedomen i vardagen – som kärlek, hälsa, vänner och mening – så väljer allt fler i Sverige, Europa och USA att idealisera sitt antagande om att det var bättre förr.

Tankevurpan kanske har sina rötter i sin egen barn- och ungdom. Kanske tycker vi att vi var vackrare, ja i alla fall yngre då = bättre. Stiligare och friskare var vi förr, så ock världen?

Den som söker Sveriges fornstora dagar i Dalarna eller i vikingatiden har dock hamnat i en mytisk tillvaro, 500 – 1000 år tillbaka i tiden. Vem vet hur det var då? Var det verkligen bättre? Hur vet du det?

Den som ser fram emot det förflutna lever i en förnekelse som hindrar en naturlig utveckling. För jag antar att de som tycker att det var bra på vikingatiden (i Dalarna?) inte lever nu som då. Utan el, mobil och Internet?

All utveckling handlar om inspiration och utbyte mellan många olika människor. Olika perspektiv, pluralism, mångfald skapar det som utvecklar ett samhälle. Det mesta är ogjort, härliga framtid!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *