Jorda dig innan jorden går under

Dagens informationsflöde är större än vad den mänskliga hjärnan kan ta emot, vilket får oss att lita för mycket på experter. Men det är viktigt att tänka själv, framhåller Noreena Hertz som vill hjälpa oss att hitta rätt. Ät och sov ordentligt, uppmanar hon.

I början av 2000-talet blev Noreena Hertz en välkänd globaliseringskritiker med uppmärksammade böcker. Sedan har hon gjort en akademisk karriär och är i dag professor vid University College i London.

Som författare gäller numera hennes intresse hur vi ska kunna fatta bättre beslut. Vid Davosmötet* berättar Noreena Hertz om sin nya bok ”Eyes wide open, how to make smart decisions in a confusing world.”

 – Vi måste ta ner experterna från deras piedestaler. I stället gäller det att själv kunna samla och sätta ihop information. Då går det bättre att fatta egna underbyggda beslut, säger hon.
F.W. de Klerk och Nelson Mandela vid World Economic Forum 1992.
F.W. de Klerk och Nelson Mandela vid World Economic Forum 1992.

Noreena Hertz grundar sig delvis på erfarenheten av en svår sjukdom där läkarna gav felaktiga besked. Kontakt med andra patienter fick in henne på rätt spår vilket blev en räddning. Men hon anser att kritiken mot experter är giltig även på andra områden, däribland ekonomer:

– Keynes sade att han ändrade sig när det kom nya fakta, men det är det inte alla som gör. Människan är inte så rationell som det sägs i ekonomisk teori. Hjärnforskning och psykologi säger mer om hur vi faktiskt fungerar.

Se bara Daniel Kahnemans bestseller ”Tänka snabbt och långsamt”.

Att sova och äta ordentligt är avgörande för allt beslutsfattande. Man får inte drunkna i informationsflödet, utan behöver tänka ostört en halvtimme per dag. De smartaste besluten fattas sent på dagen när så mycket som möjligt kan vägas in, hävdar Noreena Hertz.

Så långt ett referat från Davos. Och precis här kommer iS! in. Vi vill bidra till att de många människorna samutvecklar samhället. Idag överväldigas vi av medias framtoning av alla dessa ”experter”. Låt oss bli våra egna experter på att bli oss själva och forma våra samhällen själva – inspirerade av den globala utvecklingen!

Jorda dig människa, jorda dig. Stå stadigt på egen grund och gör dig inte ensam. Vi är födda till att socialisera. Den feltolkade Darwin skrev ”survival of the fittest” bara två gånger i ”Om arternas uppkomst”. Han skrev om naturens samarbete 50 gånger. Och, håll i dig, han skrev om den stora förutsättningen för evolutionen 95 gånger: KÄRLEK.

*World Economic Forum är mest känd för den årliga konferens i Davos i Schweiz som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv. Arrangören för World Economic Forum är en schweizisk ideell stiftelse. Mötet samlar inflytelserika företagsledare, internationella politiska ledare, utvalda intellektuella och journalister för att diskutera de mest angelägna frågorna för världen inklusive hälsa och miljö.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *