iScafé! om iScafé!

Åtta dialogvärdar samlades för att samutveckla vad det ett iScafé! är och inte är. Vi kom fram till att värdens roll är just att vara värd för dialogen. Inte för temat, sina egna behov eller för olika sakfrågor. Med temat och den tonalitet som gäller för ett gott samtal som magnetfält, må deltagarnas bidrag riktas i kompassnålens samtliga riktningar. Men vi ska ändå ”dansa samma dans”. Ett iScafé! baseras på iS! Hederskodex med respekt för sina medmänniskor och med lyssnandet i centrum. Om något deltagare bryter mot detta ska dialogvärden vänligt och tydligt påminna om att lyssna in tonaliteten – samtalets sammanhang, samutveckling.

Ett möte där mina inre försvar smälter och jag börjar intressera mig för vad andra har att lära mig. Utveckling går snabbt i sådana möten!
Ett möte där mina inre försvar smälter och jag börjar intressera mig för vad andra har att lära mig. Utveckling går snabbt i sådana möten!

1. Finns det en värld utanför mig?
2. Fokus på mina egna behov…
3. Fokus på normer och lojaliteter                                                   60 %
———————————————————————— 20 %
4. Vad kan jag, utifrån min självtillit, bidra med?                        19 %
5. System av subjekt som samverkar                                                 1 %

Genom att släppa det egna, inre dramat, kan jag börja se klart.
Och skifta fokus mellan jaget och andra människor hela tiden.

Först i ordning 4 och 5 är jag fri utifrån ett personligt ansvarstagande. De flesta (60-80%) har tyngdpunkten i ordning 1-3. Där tar jag inte personligt ansvar, utan skyller på lojalitet till ett system (organisation, regler) och kan genomföra helt oansvariga saker. De flesta chefer ligger i ordningen 3 och servar aktieägare, regler, auktoriteter eller införlivade normer. Egentligen ska 1 och 2 vara avklarade i tioårsåldern, enligt Robert Kegan…Se bl a http://komplexitet.se/lashornan/robert-kegan/

iScafé! genomförs med intentionen för ordning 4 och 5.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *