Inför Almedalsveckan

Initiativ Samutveckling står ju för Almedalens goda samtal – möten Sverige behöver. Men hur menar vi då?

Det behövs kontraster för att göra saker tydligt. Kanske därför naturen bjuder på mörker och ljus, man och kvinna, rädsla och tillit. Med kall is som en motpol, står vi för ”Ett varmare samhälle”. Ett samhälle där samtalsklimatet blir mer konstruktivt. Det goda samtalet får isen att smälta inom oss, mellan oss.

Detta har vi redan visat under hundratals iScafé! och stora event under Almedalsveckan, på Unga Klara och runt om i Sverige.
Det mellanmänskliga, äkta samtalet kräver mod av oss själva. Att jag, och du vågar osäkra vårt invanda ”jag”. Och bli mig själv en stund. Detta sker när jag, utan inre eller yttre kritik, lyssnar till dig (och till mina egna reaktioner på det).

Med ett öppet sinne lyssnar jag till vad du har att säga, även mellan raderna. Jag behöver då kunna ge upp ”min bestämda åsikt” och prova att träda in i din tankevärld.

938265181750200744_1413472897418_w900_h900

Tänk att Martin Buber redan 1953 skrev: ”I vår tid när känslan för det äkta samtalet har blivit sällsynt, har dess förutsättningar så grundligt missbedömts av det falska offentlighetssinnet att man gör gällande att ett sådant samtal skulle kunna gå att anordnas inför en publik av intresserade åhörare med tillbörlig publicistisk assistans. Men en offentlig debatt på aldrig så hög nivå är helt skild från äkta samtalet.”

På vår mötesplats i Almedalen, en skolgård omgärdad av popplar med utsikt över havet, 130 meter från Almedalens scen, där sker dessa goda samtal. I fjol kom 1 000 personer under veckan, i år kommer nog ännu fler.

Varmt välkommen!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *