Berättelsen om iS!

Tre vänner utanför lokalen vid Norra Djurgårdsstaden - platsen för vår första årskonferens år 2013.
Tre vänner utanför lokalen vid Norra Djurgårdsstaden – platsen för vår första årskonferens år 2013.

Två kompisar i Lund satte sig ned och kom fram till att de inte var ensamma om sin syn på samhället. Före dialogen trodde de nog så. En tredje vän kom till, de skrev tillsammans och publicerade ett manifest på nätet. Ett tjugotal personer deltog i mejlväxling under en period och i augusti 2012 hölls det första årsmötet, i vackra Höllviken, Skåne.

Emil Ejner Friis, Daniel Görtz och Sharif Shawky, medgrundare
Emil Ejner Friis, Daniel Görtz och Sharif Shawky, medgrundare

 

 

 

 

 

 

Årsmöte respektive Årskonferens

På årskonferensen under hösten samutvecklar vi själva verksamheten framåt. På vårens årsmöte sköter vi det formella i den ideella föreningen Initiativ Samutveckling.

På det första årsmötet 2012 utvecklades loggan för iS! som sammanfattar vad Initiativ Samutveckling står för – ett brett grepp om samhället utifrån så många olika perspektiv som möjligt. Vi beslöt även att starta iScaféer! för att torgföra ett nytt slags samtal, som baseras på balansen mellan det personliga och samhälleliga.

Idén var att inkludera de många människorna och deras tankar inom ramen för det goda samtalet. När människor lyssnar till varandra i respekt, så kan de ha helt olika åsikter utan att hamna i debatt med låsningar utifrån sina olika ståndpunkter.

Det goda samtalet

Metaforen för iScafé! är att isen smälter i ett varmt samtal. Som vid ett cafébesök med en vän. Samtalet blir informellt, viktigt och trevligt. Som deltagare kan du delta med hull och hår, eller vara i bakgrunden.

Över femhundra iScaféer! har hållits sedan starten 2012. Dessa samtalscaféer är kärnan. Café är en metafor för ”ett skönt häng”, det är sällan kaffe serveras på dessa möten. Det behövs inte. Intresset och närvaron är hög när lyssnandet är det centrala. Alla känner sig inkluderade och sedda. Svåra saker kan hanteras på ett enkelt sätt i närvaro.

2013 hölls årskonferensen i Stockholm. Vi definierade samhällsvisioner, målbilder och värdegrunden för iS! Hela 17 ”iSare” deltog samma år framgångsrikt i Almedalen med aktiviteter varje dag.

Det ledde till succén 2014 med 46 välbesökta event under Almedalsveckan 2014, i samarbete med bland andra Gestaltakademin, Teater K, Teater X och Friends. Sedan dess har det bara fortsatt!

2015 kom drygt tusen aktiva deltagare till oss på Samtalsgården. Flest till ”Mindfulness i ledarskapet” och ”Förorten brinner” med Fryshuset.

2016 hade vi 1 100 aktiva deltagare med bl a det välbesökta heldagsseminariet kring FNs hållbarhetsmål Agenda 2030. Detta i ett samarrangemang med EU-projektet LiFT. Fryshuset och Mindfulnessgruppen var med på Samtalsgården.

2017 hade vi 42 event kring brännande ämnen som ”Svenskhet, vad är svensk identitet?”, ”Religionsfobi?”, ”Hatets rötter och bemötande”, ”Unga som ammunition i förorten”. Vi bidrog till samhällsutvecklingen även med seminarier som ”Lyssna för att förstå”, ”Mindfulness i ledarskapet” och ”Ett initiativ till förändring”.

2018 hade vi 36 dialoger med 740 aktiva deltagare. ”Hatets pyramid” drog 70 personer, varav fyra namnkunniga rasister. Detta balanserades med dialoger kring ”Mindfulness i ledarskapet”, inre motivationsfaktorer (evidensbaserade), populism, klimat, inkludering osv. Varje morgon inleds med en reflektion kring gårdagens parti under Almedalsveckan: ”Hur skulle det se ut om X-partiet hade majoritet i Riksdagen?”

iS! har just avslutat ett femårigt EU-samarbete med universitet och affärshögskolor i Schweiz, Norge, Tyskland, Luxembourg och Österrike. 2014 samutvecklade projektet LiFT det europeiska samhället i såväl Trondheim, som Stockholm och Wien. 2015 skedde mötena i Freiburg, Montreaux och Luxembourg. 2016 i Karlsruhe, Almedalen och Trondheim. 2017 Eco Village mitt i Tyskland och 2018 en sommarskola utanför Wien. LiFT är den kreativa förkortningen för ”Leadership for transition”. Projektet handlar om att utveckla stora möten för komplexa samhällsfrågor. Möten där alla kommer till tals i dialogform.

Emil och Daniel har bland annat skrivit iS! som i ett nötskal!  och är ständigt aktuella med boken ”Det lyssnande samhället”. Syftet är att inspirera parlamenten i Europa till nya arbetsformer. Deras operativa plattform är Metamoderna

2018 deltog iS! som arrangör av ”Samtalscafé” under Järvaveckan. Åtta dialoger med 143 aktiva deltagare på respektive dagstema för veckan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *