Hur rädd är du?

USA:s förste president, George Washington, sa att USA ska välkomna ”inte bara de välbärgade och respektabla, utan även de förtryckta och förföljda från alla länder och religioner”. Det gäller ju inte i trollministeriets USA. Men frågan är om det gäller i Sverige?

Även här upplever jag att människor håller på att förlora den grund av tillit som formats under hundra år av demokrati, mänskliga rättigheter och humanism. Inte minst inom politiken. Beröringsskräck med det främmande gör att de frustrerade unga, i andra generationens invandrare i förorterna, eldar bilar istället för att organisera sig konstruktivt. Människor som behöver hjälp att orientera sig i det nya samhället, möts av beröringsskräck.

Jag tolkar det svenska synsättet som att det exempelvis gäller att, så länge som möjligt, stänga ute den fattige från oss rika. Att möta den globala verkligheten med ett öppet liberalt och socialt sinne, verkar vara för svårt för de flesta i Sverige .

240px-Statue_of_Liberty,_NY

Hur ska en annars tolka att M söker röster genom att samarbeta med SD? Inget främlingsfientligt parti i Europa har klarat av att slå igenom utan att etablerade konservativa partier hjälpt till. I Österrike vann inte populismen i deras val nyligen, för konservativa ledare sa i från. Men är det dags nu i Sverige?

För den som har svårt med att invandrare, proportionellt sett, sitter mer i fängelse än inhemska svenskar, så kan jag upplysa om att det gäller i alla länder. I norska fängelser sitter det procentuellt fler svenskar än norrmän. Och i flera fängelser i Europa är det britterna som dominerar, procentuellt sett. Så vad handlar främlingsfientlighet om?

Ja, det är en stor fråga. Men nog blir en av effekterna utanförskap, något som förr eller senare riskerar att leda till kriminalitet. Så hur ska vi ha det? Integration som bygger på att såväl ”gamla”, som ”nya” svenskar bjuder till för att få till det nya svenska samhället – eller att fortsätta den omedvetna vägen, den att vara misstänksam och smått fientlig till det jag inte råkar känna till (för att jag inte är nyfiken nog)?

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *