Hållbarhet på riktigt

Snart vilar allt fokus på storstadens puls. Det är där tillväxten och alla spännande möten sker. Så ser trenden ut. Samtidigt som att många av oss har en gnagande känsla inombords av att det är något som inte stämmer. Stress är ett symptom på det.

Men vi kan inte möta Brexit och ett isolerat USA enbart med personlig träning, mindfulness, näringsriktig mat och att vi bara träffar likasinnade. Det är något större som pågår, något som gör att allt fler mår sämre inombords trots Sveriges materiella välstånd.

Oro för klimatförändring, krig, terror, flyktingar, främlingar och den egna familjens problem – kan bli övermäktiga. Av Sveriges tio miljoner svenskar kan tyvärr 3 miljoner räknas som exkluderade från samhället. Antingen som arbetslösa, sjukskrivna, funktionsnedsatta, psykiskt sköra, eller som nyanlända flyktingar och invandrare.

1418046

Storstadens ”lyckade människor” arbetar hårt, överkonsumerar och lever vardagen i ett uppskruvat tempo som kan summeras i att svensk livsstil numera behöver 4,2 jordklot för att leverera till vårt begär. Sverige är ett av länderna i världen med störst påverkan på naturen per person.

I den senaste rapporten*, som släpptes globalt i slutet av 2016 visas att Sverige tillsammans med länder som USA, Kuwait och Australien har störst ekologiskt fotavtryck per capita.  Från att i 2014 års rapport behöva 3,7 jordklot, om alla på jorden skulle ta efter vår konsumtion, så motsvarar det svenska fotavtrycket nu 4,2 planeter. Ansvarsfullt av oss?

Vårt samhälles brist på ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet har tillsammans blottlagt behovet av ett rent mänskligt behov. Den inre hållbarheten.

Vi vet vad vi egentligen vill (vara med familjen, ha varma relationer och en meningsfull vardag), men lever inte livet riktigt så. Gapet störs oss och kan liknas vid en andlig andnöd. Vi får inte luft, livsluft.

Samtidigt lägger vi gärna nödvändiga förändringar utanför oss själva. Det mesta vill vi ska lösas med ny teknik eller forskning. Få är medvetna om hur snabbt förändringen skulle ske om vi istället började med oss själva. Detta är mycket lättare och roligare att göra tillsammans med andra.

Vi behöver fler tillfällen att mötas utan att konsumera. Där saker kan få ta tid och där vi värdesätter det naturliga. Inte minst inom oss själva och själva naturen som sådan.

Den som har bättre kontakt med sig själv upptäcker hur nära det finns som en tidigare sökt på andra håll. Välbefinnandet, äventyret och kärleken bor inom dig själv och får utrymme i öppna möten när vi är bara lite mer sårbara och lyhörda.

Låt oss prova det lite oftare, istället för en ny Thailandsresa ;)

 

* WWFs Living Planet Report visar trenderna för den biologiska mångfalden och våra ekologiska fotavtryck.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *