Gryning?

Återger min blogg 24 feb ”Fred eller Ofred” .

Vad kan man hoppas på i Ukraina;

att man undviker nationalistiska ledare;

att man söker sig utanför det gamla ledargarnityret och frågan är om sanktioner och repressalier skapar fred;

att kloka och erfarna icke nationalistiska förhandlare inte låter sig triggas av Putin, den gamla KGB mannen…

Det Ukrainska parlamentet leds idag intill nyval i maj, av bland andra en f d chef för den ukrainska säkerhetstjänsten, vän till Julia Tymosienko, tidigare premiärminister, representanter från det högerextrema nationalistpartiet Svoboda; riksåklagaren och tre ministrar bl.a. en vice premiärminister. De övriga kommer från andra oppositionsgrupper  –  som deltagit i upproret mot president Viktor Janukovytj, chefs-oligarken.

Vapenskramlet på gränsen mellan Ryssland och Ukrainas södra delar, där den känsliga halvön Krim är belägen, har tystnat. Den ryska flottan liksom den ukrainska ligger med inlåsta vapen i beredskap. Tysta ryska soldater patrullerar Krims gator iklädda neutrala uniformer. Några ryska trupper syns f ö inte i Ukraina.

Många ryssar bor i stora delar av Ukraina, men rent allmänt uppträder de inte provokativt. På Krim är ca sextio procent ryssar med ukrainska pass, därutöver finner vi tartarer som är i motsättning till ryssar och Ryssland. Läget är spänt men under kontroll.

USA talar om sanktioner, som kan skapa en för ryska folket märkbar ekonomisk kris. Obama borde kanske ta sina egna ord på mer allvar, att inte handla bortom gårdagen, som han anser Putin gör. Varken USA eller Ryssland gör sig besväret att lära känna den andres kultur och värdesystem som är förutsättningen för att skapa och hålla fred. De bullrar på med gamla maktmedel. Det vore nog klokt att påminna om Versaillesfreden…

Men klokare politiker finns inom EU. Tyskland försöker balansera mellan de EU medlemmar som förespråkar omedelbara sanktioner mot Ryssland och de som vill undvika konfrontationer. EU:s utrikesministrar enades igår kring den icke-konfrontatoriska linjen förslagen av bl. a. Tyskland. Vår utrikesminister tillhör inte den icke-konfrontatoriska gruppen.

EU har trots sin spretiga sammansättning, eller kanske tack vare, lärt sig att inte provocera. Använda sig av goda samtal och lyssna in varandra. Lärt sig att inhämta kunskap och inte minst kulturkompetens – med reservationer.

”Nationalismen är vår värsta fiende” (Georg Orwell) Den kan sätta en hel värld i brand.

Som alla frågor av denna natur är det ytterst frågor för FN, vår globala gemenskap, omfattande  lokala, nationella och regionala förhållanden, som bör skrota säkerhetsrådet och i stället bära en gemensam uppförandecodex, regler att efterleva t ex förbud att kriga – avväpna istället för att beväpna.

Varför inte vara lite av en utopist och tänka sig en värld utan vapen?

Men – Javisst Ja. Vapen är den bästa tillväxtfaktorn, produkterna är självgenererande.  De håller också den mänskliga tillväxten under kontroll (NWO).

Är det detta vi vill – kanske skall fråga vår utrikesminister?

 

 

 

.

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *