Giftlarm Eld Invasion

Men inte en ohållbar uppvärmning av vår värld?

Vi har reagerat kraftigt på Coronavirusets framfart. ”Lock down”, munskydd och rekordsnabbt framtagande av en rad olika vacciner. Nationer stänger gränser och politiker i olika länder kör över de demokratiska formerna. Vaccinpass. En Frisör i Danmark måste numera kräva saker av sin kund innan klippning. Om inte frisören gör det, kan hen bötfällas, ordentligt.

Rädslostyrda beteenden blir kortsiktiga och ångras ofta.

Men ohållbar uppvärmning då?

Är det både för farligt och för avlägset på en gång?

Kunde inte pandemin bli den väckarklocka som vi människor behöver för att sluta förneka det långt större hotet – klimatförändringen?

• Vi bara måste flyga på semester och ”leva som vanligt”.

• Som om våra föräldrar och deras föräldrar gjorde det, flög till Thailand varje år.

• Som om evig ekonomisk tillväxt är en mänsklig rättighet.

• Som om detta gjort oss lyckligare och gladare?

Bilden visar när i år som respektive nation redan konsumerat upp sin kvot av fossila utsläpp, räknat som om vi bara har ett jordklot. För Sverige passerades gränsen nyligen och vi behöver drygt fyra jordklot för att hantera årets utsläpp. Hållbart?

Nej, vi skulle behöva sluta att reagera med rädsla och kompensera oss med konsumtion. Och vi har inte råd att skjuta upp det lärandet längre. Vi behöver istället börja att agera utifrån tillit. Tillsammans.

Men inget händer förrän fler är medvetna om att vi alla är en del av hela systemet. Jordklotet och allt levande är ett enda system.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 8:22am Thursday April 7th, 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *