Fredsdeklaration till Putin

iS! tar ställning för det goda samtalet.

Käre Vladimir Putin! Ryssland har mycket att bidra till världen. Det finns en andlig höjd som saknas i västerländsk marknadsekonomi. Men låt oss ha goda samtal nu, innan kriget bryter ut.
Käre Vladimir Putin! Ryssland har mycket att bidra till världen. Det finns en andlig höjd som saknas i västerländsk marknadsekonomi. Men låt oss ha goda samtal nu, innan kriget bryter ut.

Det råder inte goda samtal i Ryssland eller på Krim. Vladimir Putin kallar fredsdemonstranter för femtekolonnare och nationsförrädare. Därför citerar jag här några av de allra främsta, nutida ryska författarnas fredsdeklaration (översatt av Ola Wallin för DN 21/3)

”Vi företrädare för den ryska intelligentian är förpliktade att varna presidenten och regeringen för de historiska misstag som nu begås: strävan att med ryska väpnade styrkor ta kontrollen över delar av ett land som helt nyligen var vår bror: Ukraina. Det första steget – att ansluta Krim till Ryssland – är redan taget, det första blodet har redan spillts.

Nästa steg kommer att leda till ett blodbad av oförutsägbara dimensioner, Rysslands isolering, förvandla landet till en paria och i slutändan till ett u-land, kort sagt skulle vi kastas flera årtionden tillbaka i utvecklingen.

Idag, när majoriteten av våra medborgare betraktar den inledda aggressionen inte som ett farligt vågspel, inte som ett brott mot internationella lagar, utan som ett återvändande till ”den starkes rätt” som kan tillåta sig vad som helst, då måste alla tänkande och ärliga människor göra allt som står i deras makt för att landet inte ska förinta sig självt genom ett brutalt experiment så som det en gång var nära att göra under det kommunistiska experimentet.

Vi är förpliktade att inte ge vika för propaganda som gör oss till zombier, att inte hänge oss åt hat mot nära och fjärran folk, att inte upprepa lögner, att inte ange varandra, att inte berusas av det egna moraliska förfallet som redan kommit till uttryck i den patriotiska extasen.

I historiens mest dramatiska skeden har intelligentian alltid försökt påminna samhället om den moraliskt riktiga – ingen stat, ingen politik, ingen ekonomi står över moralen.”

Ludmilla Aleksejeva, Lilja Achedzjakova, Valerij Borsjtjev, Jurij Vdovin, Svetlana Gannusjkina, Andrej Makarevitj, Vladimir Mirzovev, Lev Ponomarjov, Eldar Rjazonov, Ludmila Ulitskaja, Natalalja Fatejeva

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Fredsdeklaration till Putin

  1. Som du säger Per. Det goda samtalet är mer än någonsin enda vägen, inte Bildts enda väg, utan just den enda vägen att finna gemensam nämnare. Det må ta sin tid men vi får inte tappa besinningen och falla ner på djurstadiets hämndbegär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *