Fördumning mot bättre vetande

Den upplyste svensken fortsätter att öka sin konsumtion. Enligt WWF skulle det behövas 4,2 jordklot om alla människor levde som vi. Vi är bland de värsta i världen på att konsumera (som billiga saker tillverkade i andra länder, flygresor, kött och bilkörande) per capita. I samma liga som USA och Kuwait.

Köptempel kallas det. Vi vallfärdar till vår tids kyrka för att njuta och spendera det vi stressar för
Köptempel kallas det. Vi vallfärdar till vår tids kyrka för att njuta och spendera de pengar vi stressar runt i vardagen för

Få kan urskilja vad som är viktigast i nyhetsflödet – kändisar eller vad som händer i världen. De flesta verkar ointresserade av hur samhället fungerar och är organiserat. De vill mest konsumera. Är det lyckat?

Vi tror vi blir lyckliga genom konsumtion, men är det inte snarare en flykt? Alla som har varit med om något på riktigt – som att hamna i en olycka, bli sjuk, förlora en vän eller släkting, bli deprimerad eller beroende av medicin, vin eller festande – börjar förstå att det där med (mental) hälsa, kärlek, vänner, glädje, meningsfullhet och syfte med livet är mer centralt för lycka. Det fina är att det både är gratis och kan vara helt utan konsumtion.

Kärlek på ett personligt plan kan tränga igenom rädslans sköld, menar Pink Floyd-stjärnan Roger Waters. Och jag håller med. Om jag börjar älska mig själv som jag är, så kan jag även känna empati för andra människor. Personer med egna avstängda känslor stänger lättare andra ute. Både från sin lilla krets och från sitt land. Men poängen med livet är kärlek, inte personlig framgång.

Politik utan mänskliga rättigheter som kompass, blir enfaldigt diktatorisk. Och dumt, mycket dumt.

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *