Folkbibliotekens roll

Våra bibliotek lånar ut böcker. Men färre läser böcker i dessa tider. Media erbjuder underhållande information på många andra olika sätt. Föräldrar läser mindre för sina barn och barn läser konstigt nog också mindre…

Människor är också berättelser!
Människor är också berättelser!

Samtidigt är det många besökare på biblioteken. På en del ställen mer än någonsin. Vad gör de där? Bläddrar i tidningar, söker stillhet och ro? Ja, och här vilar en potential få bibliotek nyttjar. Den möjlighet som finns i deras uppdrag OCH i besökarens längtan efter mening. I Sverige växer i dag klyftor både avseende bildning och delaktighet. Detta är allvarligt – om vi vill fortsätta som demokrati, vill säga.

Att samtala och att genom goda samtal utveckla demokratin, kan därmed bli viktigare för biblioteken. Ja, nyligen har bibliotekslagen blivit tydligare kring bibliotekens roll för demokratisk samhällsutveckling och fri åsiktsbildning.

Kungliga biblioteket ska nu tillsammans med Kulturrådet arbeta fram en plan för hur folkbiblioteken bättre ska kunna uppfylla sin demokratiska roll.

Initiativ Samutveckling samarbetar redan med framsynta bibliotekschefer och står redo att hjälpa fler bibliotek att anordna goda samtal i sina offentliga rum.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *