Fjärilseffekten

110222223937img_top_puppaVår rådande samhällsmodell verkar bygga på att göra oss oberoende av varandra. Det är säkert inte en medveten strategi, men en reell. Vi ska kunna sköta det mesta hemifrån via nätet, bli mer oberoende och slippa kontakta någon annan. Vi är ekonomiska enheter, beroende av handel, köpcentrum och infrastruktur för att vårt bekväma liv ska fungera.

Men allt fler har börjat upptäcka att det vi egentligen söker inte nås via det yttre. Prylar, pengar, materiella ting kanske är bekvämt att ha. Men inte blir vi lyckliga av dem. En rik person fattig på gemenskap, är en fattig person. Och en mer sjuklig person, visar statistiken, än en människa som lever med vänner och gemenskap. Begrunda hur beroende vi är av varandra. Kärleksfulla relationer, sociala nätverk och meningsfull samverkan med andra är ju helt grundläggande mänskliga behov.

Puppans utveckling till fjäril är en paradox som metaforiskt kanske kan hjälpa samhällets utveckling. Det växer från början fram fjärilsceller inne i puppan. Men puppans immunförsvar reagerar på detta som om de vore cancerceller, genom att döda dem!

Fjärilscellerna återkommer dock, gång på gång, och börjar efter ett tag klumpa ihop sig. Trots ihärdiga försök från puppans immunsystem att ta bort dem, börjar dessa öar av fjärilsceller så småningom att skapa ett allt starkare nätverk. Nätverket av fjärilsceller förökar sig, puppans struktur kapitulerar och en fjäril utvecklas.

Det inte konstigt att nya idéer möter motstånd.  Vi har en nedärvd försiktighet som ofta räddar oss från allvarliga misstag. Men om det är en socialt tillägnad attityd så tenderar det hela att mer utvecklas mot inskränkthet.

Om puppan får representera samhällets ideal av yttre värderingar, att allt ska kunna mätas och vägas, så ser jag fjärilen i de inre värderingarna. Är det jag gör dagligen i överensstämmelse med min inre kompass? Vill jag levas som jag gör?

Utmaningen blir att ställa frågor som vad det innebär att vara människa i samverkan med andra, att våga ta risker och söka närhet. Men inte för att fylla sina egna hål. Utan för att ge andra något, att sprida och dela kärlek. Indirekt gör det mig helare och helare, till vi alla blir vackra fjärilar ;)

 

PS Jo, fjärilseffekten är ju egentligen ett begrepp inom systemteorin. En marginell påverkan i systemet kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans. Exempelvis sägs det att en fjäril som slår med sina vingar i Colombia kan påverka luftströmmar så att en storm drabbar södra Sverige lite senare.

PPS Så vad kan hända om allt fler människor börja leva efter sina inre värden…

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *