Ett politiskt initiativ?

Omvärlden blir alltmer komplex, men för många gäller fortfarande vänster eller höger, rött eller blått (möjligen lite grönt). Men räcker verkligen det till i dagens svårtolkade situation?

Svenska riksdagspartier står i startgroparna för valet hösten 2018. Det råkar vara 50 år efter det omvälvande, politiska året 1968. Och hundra år efter premiären för den svenska demokratin 1918. Mycket har hänt sedan dess och mycket håller på att hända Sverige och världen.

Media fantiserar redan om Ulf Kristersson (M) som partiledare i en minoritetsregering beroende av SD för att få igenom sina beslut i Riksdagen. Det är ett läge som liknar den faktiska situationen i Danmark där det småbruna Danskt Folkeparti (21 %) styr regeringen, utan att sitta i den.

I danska Weekendavisen beskrivs ”Blokpolitikkens dødskamp” där ett blått och ett rött block slåss om makten utan ett riktigt politiskt innehåll. Snarare ett pågående manövrerande för att få igenom sina urvattnade förslag. För ju mindre substans i politiken, ju mer maktspel i Folketinget och då drar Danskt Folkeparti ofta vinstlotten.

Men Danmark har sedan några år ett alternativ. Ett parti som suttit i Folketinget ett par år. Partiet Alternativet blev sedan det tredje största i Köpenhamn vid lokalvalet i slutet av november 2017. Alternativet fick 10,5 % av rösterna, dubbelt så mycket som Danskt Folkeparti. Vad skulle då Alternativet kunna betyda för Sverige?

n4mszm9

Når vi varandra?

I Sverige heter det ”Initiativet” (IN) och detta parti ställer upp i höstens riksdagsval. Men inte för att vara ”höger eller vänster”, utan för att tillföra något nytt. En ny dimension.

Idag är det få svenskar som är engagerade i politik. Många av oss är trötta på det politiska spelet, på smutsiga debatter i media, populism och ännu värre i sociala media.

Initiativet (IN) vill därför bygga en ny politisk kultur baserad på värderingar som medskapande och medkänsla, mod och handlingskraft, öppenhet och optimism. Att bidra till en utvecklad politisk kultur genom att vara förebilder för ett nytt sätt att tänka, tala och agera på. Både som politiker och som medborgare.

Vad sägs om att vidareutveckla demokratin genom att bredda och fördjupa deltagandet och engagemanget i de politiska institutionerna? Att vitalisera dem till angelägna fora för de många svenskarna?

”Frihet betyder ansvar. Därför fruktar de flesta friheten.” Ungefär så skrev George Bernhard Shaw. IN vill bjuda in till ett bredare medskapande av en ny balans mellan frihet och normer i samhället. Samhällskontraktet behöver hela tiden förnyas, just nu är det mycket att göra.

Initiativet vill bjuda in de många människorna till att medskapa ett bättre samhälle för alla. Låt oss bidra till ett värdigt hundraårsjubileum av demokratin i Sverige!

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *