Dialog eller monolog?

Monologer kan bli ett ältande och det är frestande att anta att en monolog är mer känslomässig än en dialog. För här menas med dialog ett respektfullt samtal baserat på lyssnande. Däremot är animerade debatter och diskussioner känslomässiga exempel där den egna monologen ska vinna över andras envisa utgångspunkter.

Den irrationella monologen består av ett larmande inombords, precis som ett irrationellt ordkrig med andra. Ett stilla meningsutbyte ger så mycket mer. Dialogen bygger på att vi hittar en gemensam uppfattning om hur ett påstående eller en uppfattning ska värderas.

Vi blir smartare av dialogens ömsesidiga reflekterande där min ”sanning” utvecklas med din. Monologen har andra spelregler och baseras mer på makt och kontroll. Viktigare vem som säger något, än vad som sägs. Trumps irrationella skränande hit och dit är ett övertydligt exempel.

När nu ”populismen” kollektivt angriper individens fria val av klädsel, religion och livsval, så är det hög tid att vakna upp. I alla fall för oss som tror att liberal demokrati är bättre än totalitarism. Vi kan inte ta efterkrigstidens uppbyggnad av demokratin för given. Den är hotad.

De många människorna, utom extremerna, på höger-vänsterskalan enades då om villkoren för ett fritt och lagstyrt samhälle. Detta baserat på upplysningstidens förnuft med institutioner som mildrar konsekvenserna av politiska felgrepp. En konstitutionell liberal demokrati med ramar inom vilken politik och samhällsliv ska föras.

Hatets pyramid, Almedalsveckan, 40 aktiva medborgare i dialog
Hatets pyramid, Almedalsveckan, 40 aktiva medborgare i dialog

Ett fritt samhälle baseras på tilliten i samhället och individens längtan efter utveckling. Ett populistiskt samhälle bygger på och förstärker den kollektiva rädslan. Retorik och beslut som bygger rädsla blir då maktens medel över folket. Retorik som spär på rädslan för yttre påverkan, globalisering och teknisk omvandling.

För vad händer i ett samhälle där lögnen betraktas som en version av verkligheten? Där auktoritära personer gör sig till ”folkets röst” och väcker den ensamma monologen i kollektivet?

Denna banderoll lät tre unga fascister bilda grund för sitt eget budskap som de höll ovanför när två andra fotade. På natten försvann sedan banderollen...
Denna banderoll lät tre unga fascister bilda grund för sitt eget budskap som de höll ovanför när två andra fotade. På natten försvann sedan banderollen…

Jag vill bidra till ett alternativ. Ett samhällsklimat där vi möts och pratar, istället för att splittras och hatar. Ett lyssnande samhälle där det hederliga samtalet blir det centrala. Samtal där våra perspektiv kan luftas och valideras. Där våra åsikter kan provas – är mitt förhållningssätt relevant? Är ditt?

Grunden för sådana samtal är trygghet, inre trygghet. För om  jag är rädd vågar jag inte delta i öppna samtal. Då gömmer jag mig i skuggorna, under en ”stark” ledare.

Låt oss kliva fram i ljuset!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *