Det pratas så mycket – är det vägen fram?

Ni vi pratar eller talar så repeterar vi det vi redan vet. Den som däremot lyssnar kan lära sig något nytt. Som på Samtalscaféerna på Clarion Hotel Sign.

Det är så mycket prat i olika sammanhang. Inte minst från olika scener eller medier. Men det verkar inte vara vägen framåt. Speciellt som vi står mitt i väldigt stora utmaningar för mänsklighetens framtid. För vart har allt prat fört oss?

Mer av samma sak har aldrig löst nya typer av problem. Så varför fortsätter vi att tro på att experters, politikers eller (sociala) mediers tal ska kunna lösa något av det svåra?

Demokrati i Sverige, var temat vid senaste Samtalscaféet. Något vi vuxit upp i, men som inte är självklart...

Tema: Demokrati i Sverige

Jag föreslår förstås att vi ska börja lyssna, mer systematiskt, för att lära oss olika perspektiv. Vi behjöver lyssna på varandra, till oss själva och ja, låt oss lyssna även på experter. Men det händer fortfarande inget om vi inte låter oss påverkas på djupet.

Denna påverkan må rubba vår förmenta tro på tillvaron. Det är då viktigt att vi inte är ensamma. Det gäller att hålla ihop när det blir svårt. Men inte i smala åsiktskorridorer, utan i bredare och djupare kretsar. Annars lär vi oss inget nytt, utan gräver oss ned djupare där vi står.

Klimat- och andra kriser är så omfattande och komplexa att vi behöver hjälpas åt på olika sätt. Bättre då att samtala än att bli ensam med sin syn på saken.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *



Spamskydd *