Det kalla kriget inom din egen väst

Som uppvuxen i väst är det lätt hänt att jag tycker att vi har rätt – i det kalla kriget mellan öst och väst. Men i ett läge där upptrappning sker mellan stormakter, mellan länder i Europa och inom snart sagt de flesta länder – så behöver vi nog nyansera bilden kring rätt och fel. Jag känner underbara människor av ryskt och kinesiskt ursprung. Kanske fler som rört sig i världen gör det?

Är verkligen Trump ”bättre än” Putin eller Xi Jinping? Är verkligen Storbritannien bättre än Sydkorea? Är det verkligen meningsfullt att tycka så?

Ändå tycker vi si och så om andra. Vi orkar inte, vågar inte och kan inte se våra egna sidor.

Den gemensamma nämnaren vid de upprepade vansinnesdåden av vita män i USA är just att de är vita män. De är en sak till, de är ensamma i sin egen lilla värld. I USA lever miljontals amerikaner ensamma och isolerade. Antalet självmord bland unga amerikaner mellan 10 – 17 år ökade med 70 procent mellan 2006 och 2016. 45 000 amerikaner tar sitt liv varje år i ”världens bästa land”. 60 000 till dör varje år av droger.

Vietnamkriget tog 60 000 amerikanska soldaters liv under 20 års fruktansvärt lidande. Tar bara upp USA:s del här för att jämföra med att drygt 100 000 amerikaner dör varje år av ett självdestruktivt beteende. På 20 år blir det två miljoner amerikaners liv.

I Sverige bor färre personer, men samma orsaker till lidande finns här. Våra hälsoproblem handlar inte bara om neurokemi. De handlar till stor del om ensamhet, stress och press utan ett meningsfullt sammanhang att leva i. En utdragen ensamhet gör oss misstänksamma mot andra människor. Vi börjar kalla dem främlingar. Här hjälper alltså inte sömntabletter eller antidepressiva medel,

 

Terrorbalansens hot och lösning

Vi och dom är alltid lättare att tänka om ”de andra” ser lite annorlunda ut. För att orka med så ”stänger jag av”. Det kalla kriget sker därmed inom mig själv. Där strider de goda mot de onda tankarna. Men det orkar jag inte förstå och ta ansvar för, utan lägger istället det ”onda” på andra.

Det kalla kriget förs egentligen mellan det onda och goda inom var och en.

Det goda samhället, där demokrati utifrån allas lika värde råder, baseras på tillit. Ett spirande nätverk av relationer och anknytningar till varandra. Den som har en närande relation struntar i ålder, kön, etnicitet, läggning. Den som har en tärande relation skyller på samma saker. Det goda samhället byggs av människor som tar ansvar för sin del av nätverkandet på nätet, där en bor, arbetar och reser.

Problemet är att det går lättare att skaffa sig makt genom att bryta sönder tillit. Genom att utse syndabockar och elda på à la Trump, Åkesson eller Orban. Genom sociala medier och andra kanaler sår utsedda ledare splittring och osäkerhet. Så skapas också den isolering som odlar potentiella vansinnesdåd, självmord och ett samhälle i förfall. För när vi skär av kontakten till varandra så bygger vi bara vårt ensamma ego. Klyftorna ökar med egot i förarsätet.

Alternativet är att utveckla oss tillsammans, se vad som pågår och bli lite mer medvetna. Genom att fler och fler tar ansvar för vad som pågår ”innanför sin egen väst”, slipper vi exempelvis skylla på ”öst”, eller en muslim. Ego är per definition alltid ensam. Att börja med att vara med sig själv, underlättar att vara med andra som kan vara med sig själva. Därifrån kan tillit och hållbara relationer utvecklas ganska snabbt!

Strategin framåt är att lyssna till varandra. Våga lyssna på sin ”meningsmotståndare” så kanske vi båda blir glatt förvånade efter bara en liten stund!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *