Det goda samtalet har förändrat mitt liv

När jag kom till ett iScafé! första gången för knappt ett år sedan fick jag frågan om varför jag var där. ”Frustration”, blev mitt svar.

Och det stämmer. Jag var en frustrerad person som stundvis kunde bli både arg, upprörd och ledsen, för att inte tala om misantropisk över alla hemskheter som försiggår i världen. Jag hade tröttnat på new age-klyschor och tyckte inte längre att ord som ”karma” var tillräckliga förklaringar, eller åtminstone inte lösningar på världens problem. Jag förstod inte varför människor inte bara skärpte till sig, såg sitt eget ansvar och skapade en värld full av medmänsklighet och kärlek till allt levande på vår jord.

”Hur kan vi inte ha ett politiskt ställningstagande på höger- och vänsterskalan?”, var bland det första jag frågade efter att ha varit med på några iScaféer. Utan att bekänna vilken färg jag upplevde mig tillhöra kan jag säga att jag placerade alla människor som inte röstade enligt mina värderingar ”rätt” som mindre intelligenta. Jag hade på förhand bestämt mig för att aldrig skapa nära relationer med de som inte delade vad jag såg som samma ”grundvärderingar” som jag, helt utifrån deras politiska färg. ”Hur kan vi vilja inkludera alla i våra samtalsprocesser?”, var min nästa fråga. Vissa människor tyckte jag helt enkelt inte var värda att inkludera. De människor som jag ansåg hade åsikter som inte hör hemma i en demokrati.

För alla mina frustreringar möttes jag bara med värme. Och till och med uppmuntran. Per Hörberg erbjöd mig möjligheten att börja blogga och plötsligt hade jag en kanal att få utlopp för mina tankegångar på. Frustrationerna började sakta men säkert minska och ju mer jag såg ju mer förstod jag vikten och förändringspotentialen av att släppa kampen. Att inte kämpa emot någonting insåg jag var inte detsamma som att inte bry sig och inte göra något. Tvärtom.

Man kan verkligen undra vad det var som lockade mig till iS! från första början. Men det fanns nog ett frö i mig som kände att det jag gjorde fungerade inte för mig som jag ville. Jag behövde testa en annan väg.

Så vad har iS! gett mig? Det har förändrat mitt liv. Ingen sån där dramatisk förändring som ett ”uppvaknande”, utan mer en långsam, nästan omärkbar förändring; en process helt enkelt. Förutom att få utlopp för mitt samhällsengagemang har jag, som redan innan ansåg mig vara en öppensinnig person med få fördomar, öppnat upp för fler människor i mitt liv och lyckats fördjupa relationerna till de jag redan har. Jag kan fortfarande bli frustrerad och tänka att någon annan gör eller säger fel saker och låta dessa frustrationer spilla över på andra, särskilt på de som står mig allra närmast. Men jag kommer på mig själv, tar ett djupt andetag och inleder det goda samtalet. Med fullkomlig respekt och öppenhet för likheterna och olikheterna mellan mig och den andre och en djup längtan efter att mötas och förstå. Med självreflektion och förmågan att våga ändra åsikt och erkänna sig själv ha varit oreflekterad kring ett uttalande. Det är tufft, särskilt när man känner sig sårad av någon man älskar. Men det går. Därför är iS! så mycket mer än bara en politisk gren jag ägnar mig åt. Därför tror jag på att iS! kommer kunna, tillsammans med många andra viktiga rörelser, förändra samhället från grunden.

Padma Schrewelius

Padma Schrewelius

Jag skriver personligt utifrån ämnen som engagerar, berör och utmanar mig. Hoppas att jag också kan förmedla detta till er läsare. Jag bloggar också på sexochsamhalle.com

3 thoughts on “Det goda samtalet har förändrat mitt liv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *