Den sjunde maj smäller det

Antingen blir Frankrike ett större blysänke för Europa än Brexit, eller så tar Frankrike täten för den globala ekonomins idé. Den franska revolutionens Frihet, Jämlikhet och Gemenskap skulle då få en ny innebörd.

Vinner Le Pen går nationalstaten djupare ned i sin grav, tillsammans med andra länder som inte håller känslosamheten stången. Känslomässighet driver populismen, men kanske just för att vi ser dödsstöten för nationalstaten just nu:

Ryssland, en maktapparat utan konstruktiv inverkan på världen. Trots stort land och många människor bidrar man bara med fossila råvaror på världsmarknaden.

USA, en splittrad stormakt som riskerar att implodera i etniska, religiösa och fanatiska konflikter.

Kina, en kommuniststat med statligt förtryck som driver världshandel och negativa klimatförändringar.

Brexit, en invandrarfientlig kolonialdröm. ”Make Britain great again”? Splittring mellan England, Skottland och Irland är bara en av konsekvenserna i nationalstaternas dödsdans.

För vad månne vara framtiden?

Tja, det är inte politiker eller arga folkmobbar som driver utvecklingen. Det är andra typer av människor. Världens mest framgångsrika företag organiseras kring regioner och städer i världen. Lika lite som klimatförändring, terror, flyktingar eller världsekonomi är nationella fenomen – lika lite är politik det.

Brigite och Emmanuel Macron vet att framtidens lösningar både är lokala och globala, samtidigt.
Brigitte och Emmanuel Macron vet att framtidens lösningar både är lokala och globala, samtidigt.

Dagens ledare med nationellt fokus har tappat kompassen i tillvaron – en tillvaro där klimat-, flykting-, kunskaps-, informations- och finansieringsfrågor alltid är transnationella. De går över nationens gränser.

Det inskränkta i att ha fördomar på grund av utseende, hudfärg, sexuell läggning, religion och nationalitet skapar förlorare. Först de som utsätts för kränkningar, hot och våld. Men samtidigt förstör de sig själva, dessa förövare på naturens inneboende väsen att samarbeta utifrån en gemensam värdegrund – utveckling.

Vad sägs om att själv bidra en smula till omvandlingen av världsekonomin till att stödja välbefinnandet hos alla världens människor?

Vive La France sur La Monde den sjunde maj?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *