Debattklimat: Åsiktskorridoren

Tillåt mig travestera Erik Helmerson, ledarskribent i DN. Han menar att vi i Sverige visserligen är politisk korrekta och söker konsensus, men detta sker i ganska smala åsiktskorridorer. Parallella korridorer, som inte möts.

Inom Moderaterna är bara vissa åsikter okej, helt andra inom Miljöpartiet, Socialdemokraterna respektive Sverigedemokraterna. Att misskreditera ordet ”massinvandring” ger inget starkt CV inom SD. Men kanske hos Expressen.

Debattklimatet, enligt Helmerson, är låst inom respektive korridor av åsikter. Att, som regissören Stina Oscarsson, våga föreslå att ”provprata”, verkar vara som att svära i den kyrka vi, sekulariserade svenskar, tror oss ha lämnat. För ve den som, exempelvis via sociala medier, skriver utanför boxen för vad som är ”politiskt korrekt” – i just den korridoren. Då kommer hugg och slag både från höger och vänster. Personliga påhopp och kränkthet skimrar oförsonligt i debattrummet.

Här trängs våra smala åsikter när vi räddhågset "håller oss till våra egna"
Här trängs våra smala åsikter när vi räddhågset ”håller oss till våra egna”

Helmerson provar metaforen ”korridor” fullt ut. Idag står debattörer i varsin hotellkorridor och håller sig där för att slippa dem, de som tänker så helt och fullständigt fel, där borta i korridoren en trappa upp, eller ned. Eller på andra sidan hissen på samma våning – om du inte trängs på rummet hos någon.

Så länge vi har dessa korridorer med åsikter, som inte möts, har vi ett åsiktshotell. På ett hotell bor man ett tag utan att frottera sig med de andra gästerna. Att hantera ett land i världen på det sättet, är att öka misstro och att undvika ansvaret för helheten. På sin höjd ringer hotellgästen till receptionen för att klaga på en högljudd granne en trappa ned. Någon med fel åsikt och beteende.

Helmerson föreslår att vi ska lämna våra korridorer och gå ned i foajén istället. Alla vet att det är högre i tak i hotellbaren, riktigt trevligt kan det bli.

Här kunde vi slå oss ned istället - och bjuda in nytillkomna allt eftersom
Här kunde vi slå oss ned istället – och bjuda in nytillkomna allt eftersom

Almedalsveckan närmar sig och Initiativ Samutveckling erbjuder denna öppna mötesplats, med himlen som tak. Almedalens goda samtal – möten Sverige behöver. Så kallas gården, omgärdad av popplar med utsikt över havet, i programmet. Varmt välkommen att lämna din korridor och prova något nytt och fräscht :)

Almedalens goda samtal sker ett stenkast från denna gräsmatta. På vår gård finns sköna stolar att sitta ned på!
Almedalens goda samtal sker ett stenkast från denna gräsmatta. På vår gård finns sköna stolar att sitta ned på!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *