CSR eller inte CSR, det är frågan

Medelklassen har ett stort ansvar för framtiden på vår jord. Åtminstone om en tror på befintlig forskning kring klimatpåverkan och själv drar slutsatser av att det blir varmare och varmare med mer intensiva perioder av torka, skyfall och vindar i världen.

Varför medelklassen? Största delen av konsumtionen sker här, även om produkttillverkningen och avgaserna från flyget landar någon annanstans. De flesta har en bildning som torde räcka för att ana att ”det självklara konsumtionsmönstret”, inte är så självklart i längden. Sveriges ekologiska fotavtryck ökar fortfarande. Om alla skulle leva som medelsvensson, skulle det behövas 4,2 jordklot för att tjäna oss som tror att ”mer är bättre”.

Grön teknik? Tja, att utveckla ett litiumbatteri till en Tesla lär kräva lika mycket fossila bränslen som motsvarar 15 000 mils körning med en stor dieselmerca. Detta enligt bl a svenska teknikstudier maj 2017. Är det rationellt att tro att vi kan konsumera oss ur klimatförändringen?

Materiell utveckling behöver ledas av livsstilsförändringar. Som att köra mindre bil, flyga mer sällan, äta mindre kött och samarbeta mer än att konkurrera. Utgångspunkten skulle kunna vara frågan om vad som utgör ett ”bra liv”. Trots att Sverige på många sätt ”står på topp” välfärdsmässigt, så mår allt fler sämre psykiskt. Individualismen kanske har sin begränsning, liksom förmågan hos konsumtion att få oss att leva i glädje. Tillfälliga lyckorus, absolut. Men dessa ”kickar” är kanske för dyra för helheten? Och de verkar definitivt ha en låg verkningsgrad. Glädje är en annan sak och den kan njutas utan konsumtion.

Demokratin behöver sannolikt också utvecklas, liksom företag, samhälleliga institutioner och politiska program. Ytterst handlar det nog om dig och mig – om vårt moraliska ansvar som medvetna människor. Civilsamhällets behöver aktivera sig. Folkrörelserna bildade den kultur som det svenska samhället ridit på, tills nu. Idag är idrottsrörelsen den största folkrörelsen. Det är bra med att skola in unga i träning och motion. Men det globala samhället behöver även andra rörelser idag!

Vi behöver en bredare, djupare förståelse av helheten. Kanske kan företagen gå i bräschen – om nu pliktskyldig CSR skulle omvandlas till konsekvent verksamhet som en integrerad del av affärsidén och kärnstrategin.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *