Äntligen?

850 forskare, från i stort sett hela världen, har sammanfattat mer än 30 000 vetenskapliga artiklar. De gjorde det för att klargöra:

1. Hur klimatet har förändrats.
2. Hur klimatet kommer att förändras.
3. Hur dessa förändringar påverkar oss och vad vi kan göra för att begränsa dem.

Nu har de tre rapporterna sammanfattats till 30 sidors skrämmande läsning – en samlad bild av hur allt hänger ihop. 350 delegater – från de flesta av världens länder har nu – , efter viss möda, enats om denna rapport.

De senaste 30 åren är de varmaste på norra halvklotet på 800 år. År 2014 ser ut att bli det varmaste året någonsin sedan mätningarna började. Halten koldioxid i luften är högre än vad den varit på 800 000 år. Haven är surare än på 65 miljoner år. Ska jag fortsätta?

Klimatpanelens (IPCC) femte rapport om klimatet är således alarmerande. Men äntligen verkar delegaterna överens om verklighetsbilden.

Kolkraftverket i Värtan ligger i Stockholm. Inte utanför...Vår bostadsrättsförening fick fjärrvärme därifrån. Min styrelse skaffade bergvärme och lämnade. Vad kan du göra?
Kolkraftverket i Värtan ligger i Stockholm. Inte utanför…Vår bostadsrättsförening fick fjärrvärme därifrån. Min styrelse skaffade bergvärme och lämnade detta. Vad kan du göra?

Finns det något hopp då?

Klimatförändringarna kan begränsas genom balanserad rättvisa, jobb, ekonomi, hälsa, mat och miljö i världen. Och insikten om hur billigt det är att åtgärda detta nu – i jämförelse med att försöka mota konsekvenserna av klimatförändringarna. Översvämningar, ödelagda odlingar, torka, svält och gigantiska folkvandringar…

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *