Andefattigt arbete…

i själ-lösa företag och organisationer.

Samstämmig forskning visar att vi ägnar flera timmar av arbetsdagen åt att låtsasjobba. Många ägnar halva arbetstiden åt privata saker, eller ingenting. Utifrån sociologisk synvinkel kan det te sig som ett stort mysterium.

Sluta jaga produktivitet bara för att det är mätbart, och börja istället att skapa effektiva organisationer!
Sluta jaga produktivitet bara för att det är mätbart, och börja istället att skapa effektiva organisationer!

Samtidigt kommer ständiga rapporter om hur arbetet intensifieras på de flesta arbetsplatser och om hur stressade alla är. Men många och allt fler uppfattar arbetet som meningslöst och tråkigt. Eller så har medarbetarna inte tillräckligt med arbetsuppgifter.

För många är maskandet inte en aktiv handling utan en situation den anställde har hamnat i mot sin vilja. Något som det kan vara svår att ta sig ur. Ingen vill ju tappa ansiktet och erkänna att de slöat i åratal. Risken finns förstås också att man får sparken.

Men tomt arbete är inte bara ett problem för arbetsgivaren. Den enskilde kan börja lida av vantrivsel och så småningom få depressioner.

Jag tror att den mekaniska metaforen, den som skapat välståndet så här långt, har börjat spela ut sin roll. Mekanisering och industrialisering har förenklat vår vardag materiellt. Men varken människans natur eller naturen verkar må så bra av detta i längden.

Vi väljer idag att rädda söka separation. Starka ord, men de ligger bakom ”fina saker” som drivkraft och individualism. Alternativet är att välja tillit och gemenskap. Där tror jag meningen finns.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *