Alternativet till nationalsocialism 2018

Sveriges två största partier kanske inte längre är Sveriges två största partier. Utvecklingen verkar gå åt samma håll som i Frankrike där de två traditionella partierna på vänster- respektive högerkanten nu är marginaliserade.

Moderaterna ligger i höjd med Centerpartiet enligt senaste opinionsmätningen och Sverigedemokraterna drar faktiskt ifrån. Sossarna?

Sverigedemokraterna verkar vara de enda som vet att en riksdagsmajoritet och regering bildas kring en statsminister. Inte kring en alliansbudget eller en socialdemokratisk dito. Vidare verkar det som att Sverigedemokraterna är de enda som förstått att det behövs en ny berättelse för vad Sverige är och är på väg.

Befintliga partier har haft flera år på sig att ta fram en sådan. Utan att lyckas. Det är svårt att förändra sig. Ännu svårare att hitta något som bär, verkar det som. Under tiden stärks de nationalkonservativa krafterna…

Finns hen i Sverige också - som en hon och en han?
Finns hen i Sverige också – som en hon och en han?

Alternativet är ett nytt parti som bygger på den balans mellan marknad och reglering som präglat de nordiska länderna länge nu. Inte högernaivism om att marknad och avreglering löser allt, eller en vänsterförnekelse som ser marknaden som fan själv. Utan en politik, som Macrons, där kompetensen från både höger och vänster samlas i Regeringen för att omgärda en vital marknad med ett rättssamhälle och stabila institutioner.

Den nordiska modellen behöver bli ännu bättre på detta – och att motverka korruption, sociala konflikter och andra risker som den råa kapitalismen tenderar att skapa. Kittet i detta, förmodligen själva kärnan, är förmågan till samarbete i samhället. Broar behöver hela tiden byggas mellan olika parter i såväl Riksdag, som näringsliv och statsapparat. Broar av tillit starka nog att bära de olika perspektiven.

Vilka bildar nu detta parti inför valet 2018?

Det börjar bli bråttom!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *