Alternativet: Initiativ Samutveckling bidrar till samutveckling av dansk demokrati

Ett par sena kvällar väl värt

Emil Ejner Friis och jag har suttit uppe sena kvällar under veckan, och med våra tre koordinatorers (Karin Finnson, Per Hörberg, David Böhlmark) goda minne och kritiska synpunkter från Göran Dahl sammanställt en analys av nya danska partiet Alternativets nya partiprogram. Partiprogrammet är på många sidor, på danska, och finns att läsa här. Deras värdegrund är omställning till ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. På många sätt är de parallella till vår egen e-bok om samutveckling.

Responsen har varit överväldigande. Vi har fått positiva, glada mail, delats på maillistan till cirka 1000 medlemmar inför deras årsmöte (med en rekommendation att läsa), delats med goda ord på FB-gruppen (9000 pers) och av den mesta kända av deras koordinatorer Uffe Elbæk (10000 vänner). Människor gillar och delar, tar till sig av begreppen vad vi förstår.

Det var väl värt två sena kvällar!

Vår analys kan ni finna att läsa här.

Den är på danska, hoppas ni förstår. Huvudpoängen med analysen är att beskriva partiets stora idéer som i hög grad sammanfaller med vår förståelse av samutveckling för hållbarhet. Vi kallar deras politiska inriktning en ”grön socialliberalism 2.0” och betonar betydelsen av det goda samtalet – det de kallar en ”ny politisk kultur”.

Det är verkligen roligt att de tankar samutvecklarna skrev för två år sedan tar sig uttryck också i vårt grannland. Vi kan inte ha varit helt ute och fiskade. :)

Dagens låt: Renaissance Girls av den förtjustande danskan Oh Land.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Alternativet: Initiativ Samutveckling bidrar till samutveckling av dansk demokrati

  1. Detta bådar gott. Jag drömmer gärna naivt om en politisk värld där det goda samtalet råder. Satt och pratade med en granne idag, en vanlig människa med ett vanligt yrke. Hon säger: ”Jag har för länge sedan tappat förtroendet för dagens politik med prat, prat och prat utan substans och mening.”

    iS! kan snabbare än vad en ”sansad bedömare” anar, få stor betydelse för samhället. Låt oss bara låta det ske ;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *