A sitting duck?

Någon kanske ser bilden framför sig av en sjöfågel som aningslöst simmar omkring när jägaren närmar sig. Sitter vi också som lätta offer för vad som pågår?

Jag tänker på klimatet både i samhälle och för moder jord. Är det inte ställt bortom all tvivel att människan påverkar klimatet negativt? Eller är det verkligen så att de miljardärer som har beställt amerikansk politik, som råkar vara typ oligarker inom den fossila industrin, har rätt?

Andra företagsledare i samma USA verkar satsa på att förnyelsebar energi är framtiden och därmed en intressant business. 150 000 människor jobbar idag med solkraft i USA, medan blott 80 000 personer sysslar med kolkraft. Klimatet är, enligt Johan Rockström, inte längre en miljöfråga. Nu handlar det om säkerhet, stabilitet, välfärd och ekonomi.

Lätt offer för kortsiktighet, girighet och egoism?
Lätt offer för kortsiktighet, girighet och egoism?

Låt oss inte hindras av gammalt tänkande från när västerlandets ekonomiska logik bildades. Aktiebolagslagen, exempelvis, ”tillåter” bara aktieägarnas avkastning som det främsta målet för ett svenskt bolag. Plantagon International AB vann en tvist mot Bolagsverket genom att göra det trovärdigt att hållbarhet gynnar aktieägarna. Därmed behövde inte Plantagon sätta avkastning till aktieägare främst.

Mer än två tredjedelar av alla människor beräknas leva i städer år 2050. Idag finns inga hållbara system för att klara vatten, energi och matfrågan i ett sådant scenario. Plantagon har gjort det till sin affärsmodell att ordna detta – med en rättvis värdeökning för sju generationer framåt.

Kanske fler av oss kunde kanske lämna positionen som lätta offer för avgörande frågor i vår tid – och istället börja flyga?

Mitt förslag är att vi kombinerar de båda klimatfrågorna:

  1. Samhällsklimatet – så att en utvecklad demokrati, med ett mer aktivt civilsamhälle, lyfter i ett pågående samtal om det gemensamma.
  2. Det globala klimatet – så att vi klarar parismålen och mer därtill framöver.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *