2014, året då det vänder?

Välkommen nya år. Är 2014 året då det vänder? Året då människor fått nog av bristande demokrati, orättvisor, vansinnesekonomi och slakt av planeten vi bor på. Året då de goda krafterna lyckas mobilisera och organisera sig både lokalt och globalt för att presentera alternativ på hur vi kan samordna oss som mänsklighet på mer konstruktiva sätt.

Jag vet inte om det är så. Kanske blir 2014 bara ännu ett år av mer. Mer fracking, mer oljesand, mer julklappar, mer regnskogsskövling, mer flygresor, mer ökenspridning, mer privatiseringar, mer krig, mer flyktingar, mer lagar som ger företagen mer makt, mer lagar för att begränsa människors rätt att protestera och organisera sig.

Kanske, men jag tycker mig ändå se tecken på att saker börjar röra på sig i samhället. Stora saker. Att människor som inte tidigare brytt sig börjar engagera sig. Att vi faktiskt fått nog. Att fler och fler människor börjar ifrågasätta vår kapitalistiska marknadsekonomi. Att samhällskritiska åsikter som tidigare sågs som extrema nu är mainstream. Alla vet ju att det håller på att gå åt helvete. Få av oss har nog tagit in det på ett känslomässigt plan, i så fall hade vi ju agerat. Men visst vet vi planeten blir varmare och att det är jättejättedåligt. Vi vet att sättet vi lever på inte håller i längden.

Det ger mig hopp att Fredrik Lindström, en av våra mest folkliga kändisar och folkbildare ägnade sitt vinterprogram på juldagen åt att belysa det galenskapen i vårt ekonomiska system. Den kapitalistiska marknadsekonomi vi nu lever i ses inte längre som en självklarhet utan något som är uppe för diskussion.

Så vi vet att något (väldigt mycket) är fel, vi vet att det inte håller, vi vill något annat. Ändå är många människor fortfarande passiva. Vi hittar inte drivkraften, gnistan, möjligheten, lusten att börja skapa något annat. Vi hittar inte ut ur det samhälle vi skapat.

Jag tror det som saknas är konkreta alternativ och visioner. Om människor hade något annat att tro på, om människor trodde att det fanns en möjlig väg fram mot rättvisa, gemenskap, solidaritet och hållbarhet tror jag att vi skulle vakna ur vår passivitet. Vi behöver människor och organisationer som vågar gå före och visa vägen. Vi behöver formulera alternativ. Om det vi lever i inte håller, vad vill vi ha istället?

Jag kommer att ägna mitt 2014 åt ställa mig den frågan och att samla människor kring den. Om vi blir många som gör det på många olika kreativa sätt, om vi gör det med lust och glädje och blir bra på att samordna oss och stötta varandra. Då kanske, kanske 2014 blir året då det vänder.

Julia

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

4 thoughts on “2014, året då det vänder?

  1. Tack för en fin blogg! Ja, varför inte? Varför skull inte 2014 kunna bli året då de många människorna vaknar upp ur konsumtionens bedrägliga sockerdimma. Året då västerlandets medelklass slutar att definiera sig med sin konsumtion av resor, vanor och prylar. För när egots njutning blir lite fadd i smaken av att varken Europa eller USA inte är lika ekonomisk trygga som förr, då försvinner känslan av det globala nöjesfältet… Och när tillväxtens och konsumtionsproduktionens hjälte, Kina, håller på att förgifta sig själv med exempelvis utsläpp från kolkraftverken, ja då känns det kanske inte lika kul längre på det ensidigt materiella spåret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *